Goedemorgen/middag/avond/nacht allemaal. Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn belevenissen heb gedigitaliseerd. Daarvoor mijn excuses. Maar, niet getreurd, want in deze tijd heb ik redelijk wat data kunnen verzamelen over het onderwerp van vandaag: Eten! Disclaimer: Beschreven ondervindingen zijn die van mij in een redelijk welvarend plattelandsgezin. Andere uitwisselingsstudenten blijken andere ervaringen te hebben.
Omdat ik ervan houd om dingen een beetje
chronologisch door te nemen, zal ik beginnen bij de lunch. Grapje. Bij het
ontbijt natuurlijk, joh. Dus… Als ontbijt eet ik doordeweeks cornflakes met
melk en rozijnen. Niels eet ongekookte havermout met melk, rozijnen en een
beetje suiker. Hans-Frederik gooit daar nog amandelen bij en van Ulla weet ik
het eigenlijk niet, omdat ze altijd bezig is met dingen terwijl wij eten.
Gekookte havermout zoals wij het kennen hebben we ook af en toe en dat is vrij
Deens. In het weekend is het vaak hetzelfde, tenzij we tegelijk op zijn en/of
met zijn allen (dus incl. Ellen en Frederik), dan eten we in de eetkamer, met
de cereals, maar ook brood en beleg. Als we met de mannen een beetje bedelen
krijgen we ook bacon met geklutst ei.
Het algemeen gangbare brood is roggebrood
en dat is typisch Deens. Iedereen eet het. Je belegt het met hartige dingen als
kaas, ham, vlees van gisteren, vlees van eergisteren, leverworst met augurk,
leverworst met rode kool enzovoort. Een variant is smørrebrod, roggebrood met
een hele staple beleg erop dat bedoeld is er mooi uit te zien en goed te
smaken. Ik heb het zelf nog niet gegeten.
Ulla maakt af en toe eigen brood of
broodjes, wat altijd welkom is. Het roggebrood maakt ze ook zelf en is
lekkerder dan wat we thuis hebben met Sinterklaas, maar ik ben er nog steeds
geen grote fan van. Het witte spul kan worden belegd met zoet beleg,
bijvoorbeeld honing, jam, marmelade of pålægschokolade (pålæg=beleg). Dit is
ook typisch Deens, grote pakken melk of pure chocolade. Ik gebruikte altijd
mijn hagelslag, maar nu is mijn pak op. We hebben ook altijd roomboter thuis, die
is licht gezouten.
Bij alle maaltijden wordt water gedronken
(vand). Niet exclusief water, zo drinken we bij het ontbijt af en toe appel- en
sinaasappelsap, maar meer over drinken later. De melk bij het ontbijt is
regelmatig melk recht van de koe, romig en niet behandeld.
Lunch
Smørrebrod |
De schoolkantine |
Tussendoor
Wanneer ik thuiskom drink ik vaak een
kopje thee, met regelmatig een stuk taart of gebak erbij. Volgens mij had ik
het al gezegd, maar Ulla houdt van koken en dat is erg leuk voor ons. Ik heb
een aantal bakselvarianten kunnen ontdekken: die met de luchtige cakebodem met
caramel/kokos topping, de dubbele koek met jam ertussen en een glazuurtopping,
het cake-achtige ding met lekker veel basterdsuiker erop en de slagroomtaart.
Ik vergeet er vast een aantal.
Soms komt er in de loop van de middag een bakje
chips of snoep oid langs waar ik zit. De normale chips zijn harder dan in
Nederland en ze staan ook wel eens aan tafel bij
De taart met basterdsuiker. Zoals Ulla hem maakt zit er meer suiker op. |
Het avondeten
Ok, daar zijn we dan, we zijn de dag
doorgekomen en dit is onze beloning. In de vorm van vlees. Veel vlees. En het
liefst met aardappelen, worteltjes oid en sju. Of als het iets meer vocht bevat
met rijst. Rijst wordt ook in de soep gedaan. We eten het avondeten in de
eetkamer aan een tafel, met mes en vork. Ze doen ook regelmatig wat met pastinaak
gecombineerd met aardappel en andere dingen, maar het valt me reuze mee. De
pastinaak lijkt gewoon minder sterk te smaken. Ik heb nog geen vis hoeven te
eten. Denen schijnen zelf hun vis niet echt te eten, ze verkopen het gewoon.
Normaal gedekte tafel. In dit geval was Ellen er ook (linksboven). |
Op tafel staan ook water, peper en zout,
een plantje, kaarsen, onze persoonlijke servetten (stof, met servetring) en de
schalen met eten. Je mag zelf opscheppen, waarbij ik vaak begin en de schalen
doorgeef. Af en toe, vooral als er nog meer vlees is dan normaal, hebben we
chips bij de maaltijd en frisdrank. Het lijkt speciale Deense frisdrank te
zijn, want ik had het nog nooit eerder gezien. Het is in allerhande fruitige
smaken en best te drinken.
Bordje eten, met de onbekende frisdrank. |
Vlees. |
Ik heb nog maar 3 keer pasta gehad en 2 keer pizza. De eerste keer huisgemaakte, die helaas niet aan de Miamo kon tippen en de tweede keer waren U+H-F niet thuis en hadden Niels en ik twee Dr. Oetker pizza’s per persoon. Het is gelukt.
Pannekoek met fruitsalade. |
’s Avonds nemen we nog een kopje thee met
chips/taart/snoep ed, terwijl we dingen als Borgen of Matador kijken. De eerste
gaat over een politieke partij en de serie is erg populair in Groot-Brittannië.
De tweede is een serie over Denemarken tijdens de 2e wereldoorlog,
waarbij we een aantal gezinnen volgen. De serie is ongeveer 35 jaar oud en
iedereen in Denemarken heeft het gezien. Minstens één keer.
Bij verjaardagen arriveer je doorgaans
rond etenstijd. Tijdens de maaltijd wordt regelmatig geproost. Vooraf wordt
gin-tonic gedronken, tijdens de maaltijd bier of wijn (of frisdrank).
Dit was het wel zo’n beetje, denk ik. Als je vragen hebt, laat dan een berichtje achter.
Wauw! Wat een vlees. En ze hebben ook al bier in Denemarken. De volgende Pinksterweekendmotorrit naar DK?????
BeantwoordenVerwijderenmotor-dad
Het bier is wel licht teleurstellend, helaas. Er zijn wel wat leuke weggetjes, maar weinig leuke heuvelweggetjes. Het is hier een zee van heuvels vergeleken met Noord-Holland, maar toch niet heel indrukwekkend. De hoogste heuvel op Fyn is 132m hoog, zo uit mijn hoofd.
VerwijderenHet schijnt dat ze zelfs hier vegetariërs hebben. Ieuw.
Ha die Sander, geweldige vreetverhalen, volgens mij heb je het wel naar je zin. Is dat ook zo? Hoe is school? Kun je je een beetje verstaanbaar maken?
BeantwoordenVerwijderengroetjes, Mirjam
Jazeker, ik heb het prima naar mijn zin. School is wat lastig, af en toe, omdat mijn vocabulaire toch nog niet helemaal ontwikkeld is, maar ik versta steeds meer. Over het algemeen kan ik mensen verstaan als ze tegen mij praten, of als ik de context weet. Zelf praten probeer ik steeds meer te doen, maar het is lastig om coherente zinnen te maken. Ik heb net een gesprek gevoerd via de Facebook-chat met een meisje uit mijn klas over de Paas-vakantie in het Deens! Daar ben ik wel trots op.
VerwijderenIs het in de kantine zo koud dat iedereen zijn/haar jas aan lijkt te houden? Of zijn er geen kluisje?
BeantwoordenVerwijderenJacqueline
Er zijn kluisjes, maar het zijn er veels te weinig. Bovendien zijn er lessen in 4 verschillende gebouwen en de gymzaal, dus wordt er veel heen en weer gelopen tussen het hoofdgebouw, met de kantine en de de andere gebouwen. De mensen met kluisjes zijn erg populair als er feestjes zijn op school. De minder gelukkige mensen gooien gewoon hun jassen en tassen eroverheen of ernaast.
VerwijderenHoi Sander,
BeantwoordenVerwijderenEindelijk, eindelijk een moment om je belevenissen te lezen. Leuk! Hier proberen wij een meer vegetarische levenswijze aan te houden, maar we hebben dan ook geen ruimte voor een scharrelvarken of melkkoetje. Welgeteld hebben we nog 1 vis in de vijver, de andere vier hebben de winter niet overleefd. We hebben ze niet opgegeten. De kikker op de bodem laten we ook langzaam door de natuur tot stof terugkeren.
Bij de Miamo wordt personeel gevraagd, zie ik op het bord waar ik dagelijks langs fiets. Maar volgens mij is dat een gepasseerd station. Misschien iets voor Elias of Didi over een tijdje...
We maken het goed. Lentine heeft vaardig de oppasdonderdag overgenomen. Vandaag was het Unicefdag op de Montessorischool en de kleine Grootjes hebben hun best gedaan en veel rondjes gefietst, geskeet en gerend. Ik heb koffie gedronken en taartjes gegeten en ouders gesproken. Prima dag, de zon straalt (de zonnepanelen hebben 10 kw gegenereerd) maar de wind is fris. Dat is het enige wat afwijkt van andere jaren: de lente is hier fris. Maar niet getreurd, de warmte zal des te meer gewaardeerd worden.
Tot zover! Hou je taai in het hogere noorden en heb je al varkensoortjes in yoghurt gegeten (kreeg ik ooit voorgezet toen ik in Denemarken was, ik heb het niet gegeten...)?
Groeten van ons allemaal, Chris
Ach, arme beesten. Wat sneu. Het is mooi om te horen dat jullie het goed maken. Ik twijfelde er geen moment aan dat Lentine het goed zou doen. Ik heb nog geen varkensoortjes hoeven eten, nee. Nu durf ik het niet helemaal aan te kaarten met mijn gastfamilie uit angst dat ze dan prompt denken: Oja! Dat is leuk! Het weer hier begint ook wat op te knappen, nog nachtvorst van -5 ongeveer, maar redelijk in de plus overdag en de afgelopen dagen een stralend zonnetje. Heerlijk. Ik voel nu meer met je mee, omdat ik nu vroeger dan in Nederland opsta. Je moet ze zeker bij de Miamo laten werken, als die nog bestaat als de kids oud genoeg zijn, tenminste ;).
VerwijderenDe groeten terug aan iedereen!