maandag 11 maart 2013

Een vleselijk verhaal



Goedemorgen/middag/avond/nacht allemaal. Het is alweer een tijdje geleden dat ik mijn belevenissen heb gedigitaliseerd. Daarvoor mijn excuses. Maar, niet getreurd, want in deze tijd heb ik redelijk wat data kunnen verzamelen over het onderwerp van vandaag: Eten! Disclaimer: Beschreven ondervindingen zijn die van mij in een redelijk welvarend plattelandsgezin. Andere uitwisselingsstudenten blijken andere ervaringen te hebben.

Omdat ik ervan houd om dingen een beetje chronologisch door te nemen, zal ik beginnen bij de lunch. Grapje. Bij het ontbijt natuurlijk, joh. Dus… Als ontbijt eet ik doordeweeks cornflakes met melk en rozijnen. Niels eet ongekookte havermout met melk, rozijnen en een beetje suiker. Hans-Frederik gooit daar nog amandelen bij en van Ulla weet ik het eigenlijk niet, omdat ze altijd bezig is met dingen terwijl wij eten. Gekookte havermout zoals wij het kennen hebben we ook af en toe en dat is vrij Deens. In het weekend is het vaak hetzelfde, tenzij we tegelijk op zijn en/of met zijn allen (dus incl. Ellen en Frederik), dan eten we in de eetkamer, met de cereals, maar ook brood en beleg. Als we met de mannen een beetje bedelen krijgen we ook bacon met geklutst ei.
Het algemeen gangbare brood is roggebrood en dat is typisch Deens. Iedereen eet het. Je belegt het met hartige dingen als kaas, ham, vlees van gisteren, vlees van eergisteren, leverworst met augurk, leverworst met rode kool enzovoort. Een variant is smørrebrod, roggebrood met een hele staple beleg erop dat bedoeld is er mooi uit te zien en goed te smaken. Ik heb het zelf nog niet gegeten.
Ulla maakt af en toe eigen brood of broodjes, wat altijd welkom is. Het roggebrood maakt ze ook zelf en is lekkerder dan wat we thuis hebben met Sinterklaas, maar ik ben er nog steeds geen grote fan van. Het witte spul kan worden belegd met zoet beleg, bijvoorbeeld honing, jam, marmelade of  pålægschokolade (pålæg=beleg). Dit is ook typisch Deens, grote pakken melk of pure chocolade. Ik gebruikte altijd mijn hagelslag, maar nu is mijn pak op. We hebben ook altijd roomboter thuis, die is licht gezouten.
Bij alle maaltijden wordt water gedronken (vand). Niet exclusief water, zo drinken we bij het ontbijt af en toe appel- en sinaasappelsap, maar meer over drinken later. De melk bij het ontbijt is regelmatig melk recht van de koe, romig en niet behandeld.

Lunch
Smørrebrod
Ulla maakt mijn lunch. Vind ik prima, kan ik langer slapen en zij vindt het fijn om te doen. Ze is het gewend en zou misschien zelfs een klein beetje beledigd zijn als ik nu opeens mijn eigen lunch ging maken. De lunch wordt doorgaans (kans van iets kleiner dan 5/7) op school genuttigd. Mijn lunch bestaat uit roggebrood met beleg (te veel kaas voor op 1 stuk roggebrood, Deense kaas is inferieur. Met mate is het tolereerbaar), een stuk fruit en stukken wortel. Denen eten veel wortel, lijkt het. Rauw, geweekt in water met een klein beetje suiker, zodat ze lekker knapperig zijn. In de schoolkantine kan je belegde (stok)broden kopen, smørrebrod en kleine pizza’s, naast de normale dingen als snoep en drinken. Veel leerlingen kopen dit, sommigen zelfs elke dag. De kantine is vrij groot en bijna iedereen eet daar zijn/haar lunch. Bij de centrale hal is een watertap-punt, met heerlijk ijskoud water. Zo kan je altijd je flesje bijvullen. In de pauzes gaan leerlingen er vaak een bekertje water drinken. Tussen elk uur is er 10 minuten omlooptijd, aangezien we over 4 gebouwen verspreid zitten. Maar veel lessen zijn blokuren, dus heb je 10 minuten pauze. De uren duren 45 minuten, de school begint om 8.30u en ik ben vaak om 14.05u of 15.00u klaar. Als we thuis lunchen lijkt het op het ontbijt, maar dan met zonder cereals.
De schoolkantine
Tussendoor
Wanneer ik thuiskom drink ik vaak een kopje thee, met regelmatig een stuk taart of gebak erbij. Volgens mij had ik het al gezegd, maar Ulla houdt van koken en dat is erg leuk voor ons. Ik heb een aantal bakselvarianten kunnen ontdekken: die met de luchtige cakebodem met caramel/kokos topping, de dubbele koek met jam ertussen en een glazuurtopping, het cake-achtige ding met lekker veel basterdsuiker erop en de slagroomtaart. Ik vergeet er vast een aantal. 
De taart met basterdsuiker. Zoals Ulla hem maakt zit er meer suiker op.
Soms komt er in de loop van de middag een bakje chips of snoep oid langs waar ik zit. De normale chips zijn harder dan in Nederland en ze staan ook wel eens aan tafel bij

Het avondeten
Ok, daar zijn we dan, we zijn de dag doorgekomen en dit is onze beloning. In de vorm van vlees. Veel vlees. En het liefst met aardappelen, worteltjes oid en sju. Of als het iets meer vocht bevat met rijst. Rijst wordt ook in de soep gedaan. We eten het avondeten in de eetkamer aan een tafel, met mes en vork.  Ze doen ook regelmatig wat met pastinaak gecombineerd met aardappel en andere dingen, maar het valt me reuze mee. De pastinaak lijkt gewoon minder sterk te smaken. Ik heb nog geen vis hoeven te eten. Denen schijnen zelf hun vis niet echt te eten, ze verkopen het gewoon.

Normaal gedekte tafel. In dit geval was Ellen er ook (linksboven).
Op tafel staan ook water, peper en zout, een plantje, kaarsen, onze persoonlijke servetten (stof, met servetring) en de schalen met eten. Je mag zelf opscheppen, waarbij ik vaak begin en de schalen doorgeef. Af en toe, vooral als er nog meer vlees is dan normaal, hebben we chips bij de maaltijd en frisdrank. Het lijkt speciale Deense frisdrank te zijn, want ik had het nog nooit eerder gezien. Het is in allerhande fruitige smaken en best te drinken.
Bordje eten, met de onbekende frisdrank.

Vlees.
Het vlees komt van het gevogelte dat Hans-Frederik op zijn jaarlijkse jachtdag in oktober heeft geschoten (kijk uit voor kogels in het vlees), of van één van de twee koeien die met Pasen worden gekocht en in de herfst worden geslacht of van dat varken dat we laatst gekocht hebben (reeds geslacht). Ik wou echt dat ik er aan had gedacht om dat te fotograferen. Ik kwam thuis en werd vriendelijk verzocht om mee te helpen het slechtere vlees in gehakt om te toveren met de gehaktmachine. Wij, de drie mannen wilden een aantal stukken vlees niet vergehakten, maar nu opeten, maar Ulla wilde dat niet. Gelukkig trok Hans-Frederik zich daar niets van aan en vervolgens de pan uit de kast en hadden we heerlijke varkenslapjes bij de thee. Het was één van de leukste momenten in de afgelopen tijd, het gaf een familiaal gevoel. Ulla vond het uiteindelijk niet zo erg, hoor, eigenlijk.

Ik heb nog maar 3 keer pasta gehad en 2 keer pizza. De eerste keer huisgemaakte, die helaas niet aan de Miamo kon tippen en de tweede keer waren U+H-F niet thuis en hadden Niels en ik twee Dr. Oetker pizza’s per persoon. Het is gelukt.
Pannekoek met fruitsalade.
We hebben niet altijd een toetje en nooit vla, dat is denk ik iets Nederlands. Veel voorkomende toetjes zijn bijv. gekookte kruisbes, met suiker, melk en/of room, rijstebrij (kan ook als volledige avondmaaltijd fungeren) met kaneelsuiker en een of ander dik bessensap met oud hard brood als beschuit. Allemaal erg lekker, hoewel het bessenspul iets minder is, maar het schijnt heeeeeeel goed voor je te zijn. Net als roggebrood.
’s Avonds nemen we nog een kopje thee met chips/taart/snoep ed, terwijl we dingen als Borgen of Matador kijken. De eerste gaat over een politieke partij en de serie is erg populair in Groot-Brittannië. De tweede is een serie over Denemarken tijdens de 2e wereldoorlog, waarbij we een aantal gezinnen volgen. De serie is ongeveer 35 jaar oud en iedereen in Denemarken heeft het gezien. Minstens één keer.
Bij verjaardagen arriveer je doorgaans rond etenstijd. Tijdens de maaltijd wordt regelmatig geproost. Vooraf wordt gin-tonic gedronken, tijdens de maaltijd bier of wijn (of frisdrank).



Dit was het wel zo’n beetje, denk ik. Als je vragen hebt, laat dan een berichtje achter.

Tot volgende keer!

P.S. Hier komen nog meer foto's. Ik denk dat ze redelijk voor zich spreken. Stomme blogger laat me ze niet naast elkaar zetten.









8 opmerkingen:

  1. Wauw! Wat een vlees. En ze hebben ook al bier in Denemarken. De volgende Pinksterweekendmotorrit naar DK?????
    motor-dad

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het bier is wel licht teleurstellend, helaas. Er zijn wel wat leuke weggetjes, maar weinig leuke heuvelweggetjes. Het is hier een zee van heuvels vergeleken met Noord-Holland, maar toch niet heel indrukwekkend. De hoogste heuvel op Fyn is 132m hoog, zo uit mijn hoofd.
      Het schijnt dat ze zelfs hier vegetariërs hebben. Ieuw.

      Verwijderen
  2. Ha die Sander, geweldige vreetverhalen, volgens mij heb je het wel naar je zin. Is dat ook zo? Hoe is school? Kun je je een beetje verstaanbaar maken?

    groetjes, Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker, ik heb het prima naar mijn zin. School is wat lastig, af en toe, omdat mijn vocabulaire toch nog niet helemaal ontwikkeld is, maar ik versta steeds meer. Over het algemeen kan ik mensen verstaan als ze tegen mij praten, of als ik de context weet. Zelf praten probeer ik steeds meer te doen, maar het is lastig om coherente zinnen te maken. Ik heb net een gesprek gevoerd via de Facebook-chat met een meisje uit mijn klas over de Paas-vakantie in het Deens! Daar ben ik wel trots op.

      Verwijderen
  3. Is het in de kantine zo koud dat iedereen zijn/haar jas aan lijkt te houden? Of zijn er geen kluisje?
    Jacqueline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er zijn kluisjes, maar het zijn er veels te weinig. Bovendien zijn er lessen in 4 verschillende gebouwen en de gymzaal, dus wordt er veel heen en weer gelopen tussen het hoofdgebouw, met de kantine en de de andere gebouwen. De mensen met kluisjes zijn erg populair als er feestjes zijn op school. De minder gelukkige mensen gooien gewoon hun jassen en tassen eroverheen of ernaast.

      Verwijderen
  4. Hoi Sander,
    Eindelijk, eindelijk een moment om je belevenissen te lezen. Leuk! Hier proberen wij een meer vegetarische levenswijze aan te houden, maar we hebben dan ook geen ruimte voor een scharrelvarken of melkkoetje. Welgeteld hebben we nog 1 vis in de vijver, de andere vier hebben de winter niet overleefd. We hebben ze niet opgegeten. De kikker op de bodem laten we ook langzaam door de natuur tot stof terugkeren.
    Bij de Miamo wordt personeel gevraagd, zie ik op het bord waar ik dagelijks langs fiets. Maar volgens mij is dat een gepasseerd station. Misschien iets voor Elias of Didi over een tijdje...
    We maken het goed. Lentine heeft vaardig de oppasdonderdag overgenomen. Vandaag was het Unicefdag op de Montessorischool en de kleine Grootjes hebben hun best gedaan en veel rondjes gefietst, geskeet en gerend. Ik heb koffie gedronken en taartjes gegeten en ouders gesproken. Prima dag, de zon straalt (de zonnepanelen hebben 10 kw gegenereerd) maar de wind is fris. Dat is het enige wat afwijkt van andere jaren: de lente is hier fris. Maar niet getreurd, de warmte zal des te meer gewaardeerd worden.
    Tot zover! Hou je taai in het hogere noorden en heb je al varkensoortjes in yoghurt gegeten (kreeg ik ooit voorgezet toen ik in Denemarken was, ik heb het niet gegeten...)?
    Groeten van ons allemaal, Chris

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ach, arme beesten. Wat sneu. Het is mooi om te horen dat jullie het goed maken. Ik twijfelde er geen moment aan dat Lentine het goed zou doen. Ik heb nog geen varkensoortjes hoeven eten, nee. Nu durf ik het niet helemaal aan te kaarten met mijn gastfamilie uit angst dat ze dan prompt denken: Oja! Dat is leuk! Het weer hier begint ook wat op te knappen, nog nachtvorst van -5 ongeveer, maar redelijk in de plus overdag en de afgelopen dagen een stralend zonnetje. Heerlijk. Ik voel nu meer met je mee, omdat ik nu vroeger dan in Nederland opsta. Je moet ze zeker bij de Miamo laten werken, als die nog bestaat als de kids oud genoeg zijn, tenminste ;).
      De groeten terug aan iedereen!

      Verwijderen